1. JOHDANTO
Tulevaisuustalo Sitran asiantuntijoiden mukaan suomalainen työelämä on isojen muutoksien edessä. Työn, toimeentulon ja hyvinvoinnin suhde määritellään tulevaisuudessa uudestaan (Duffa, Solovjew-Vartiovaara & Vataja 2021.)
Työelämän muutos tulee olemaan yhteiskunnallisesti erittäin mittava ja muutokseen sopeutuminen vaatii uudenlaista osaamista ja johtamista. Perinteiseen materiaaliin, kulutukseen ja voiton tavoitteluun painottuvan työelämän tilalle nousee tulevaisuudessa yhä vahvemmin kokonaisvaltaiseen ja kestävään hyvinvointiin liittyvät arvot (Duffa ym. 2021.)
Työn merkityksellisyyden korostuessa nousee työelämä yksilön keskeiseksi hyvinvoinnin lähteeksi. Työelämässä yhä useampi haluaa toimia arvojensa mukaisesti, ja moni on alkanut miettimään työelämän valintoja myös ympäristön näkökulmasta. Kestävän kehityksen ja kestävän työelämän ulottuvuudet ovat tulevaisuuden organisaatioiden kilpailuvaltteja ja erottautumistekijöitä kovenevassa kilpailussa (Sitra 2015.)
Tämä blogimuotoinen opinnäytetyö kuvaa kirjoittajan hyvinvointialan yrityksen perustamisprosessia, jonka lopputuloksena laadittiin yrityksen liiketoimintasuunnitelma. Tulevan yrityksen tarjoamilla palveluilla pyritään vastaamaan työelämän muutostarpeisiin. Yrityksen arvoissa ja visiossa korostuu kestävä hyvinvointi ja kestävän työelämän tavoitteet.
Oman yrityksen perustamisidea syntyi vahvasta visiosta, yrittäjyyshenkisyydestä, vaikuttamisen halusta ja pyrkimyksestä oman ammatillisen osaamisen hyödyntämisestä. Tässä blogimuotoisessa opinnäytetyössä käydään läpi liikeidean ja palvelukonseptin rakentumista teoreettisten viitekehysten ja liiketoiminnan analyysien avulla.
Yrittäjyys on aina tietoinen ratkaisu, jota on edeltänyt huolellinen harkinta ja kypsyttely. Lähtökohtana täytyy olla vahva halua ja tahtoa yrittäjyyteen. Jotta yritystoimintaa voidaan menestyksekkäästi hoitaa, on oltava hyvä ja toimiva liikeidea. Liikeidea kuvastaa yrityksen tapaa menestyä (Holopainen 2016, 12.)
Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistyönä, jonka lopputuloksena syntyi yrityksen liiketoimintasuunnitelma. Tutkimusote oli prosessinomainen, jossa kerättiin ja opiskeltiin tietoa yrityksen toimialasta ja hahmoteltiin omaa yritystoimintamallia ja kirjoitettiin lopuksi yrityksen liiketoimintasuunnitelma, josta käy ilmi mitä tehdään, miksi tehdään ja miten tehdään (Kainlauri 2007, 38.)
Liikeidean kehittymistä ja yrityksen tarjoamien palveluiden rakentumista peilattiin opinnäytetyössä kirjallisuuteen ja tutkittuun tietoon, jotka ohjasivat yrityksen kehityskulkua ja prosessin etenemistä.
Yrityksen perustamisprosessiin kuuluu usein tiivis yhteistyö eri yhteistyötahojen kanssa. Yrityksen perustamisessa on mukana kirjoittajan lisäksi yksi yrityskumppani. Liikeidean kehittymisessä ja palvelumuotoilussa tehtiin vahvaa yhteistyötä Business Center Pohjois-Savo innovaatioasiantuntijoiden kanssa.
Blogimuotoinen opinnäytetyö julkaistaan kokonaisuudessaan internetissä ammatillisessa blogissa. Blogi toimii samalla yrityksen markkinointivälineenä.
Opinnäytetyön keskeiset käsitteet muodostuvat liikeidean kehittymisestä, liiketoimintasuunnitelmasta, kokemuksellisesta oppimisesta, systeemiajattelusta, kestävästä hyvinvoinnista ja kestävästä työelämästä. Näitä käsitteitä avataan ja analysoidaan teoreettisten viitekehysten ja liiketoiminnassa käytettyjen eri analyysien avulla.
LÄHTEET
Sitra 2015. Työelämä kestävän hyvinvoinnin lähteeksi. Pdf-tiedosto. Julkaistu 02/2015. https://media.sitra.fi/2017/02/27175139/Tyoelama_kestavan_hyvinvoinnin_lahteeksi-2.pdf. Viitattu 12.09.2021.
Kommentit
Lähetä kommentti